Ik ben te verlegen om te solliciteren

Te verlegen om te solliciteren

Laatst ging ik solliciteren voor een leuke baan waar ik alle hoop op had gesteld, echt een job die volledig overeenkwam met mijn interesses en kwaliteiten. Toen ik de jobadvertentie las was ik dadelijk helemaal verkocht en heb ik zonder aarzelen mijn sollicitatiebrief en CV opgestuurd. Twee weken later werd ik uitgenodigd voor een langverwacht sollicitatiegesprek. Maar toen de dag van de afspraak aanbrak, voelde ik al mijn kracht en enthousiasme stukje voor stukje plaats maken voor onzekerheid en angst. Tijdens het “verhoor” kon ik me nauwelijks concentreren op de vragen die me werden gesteld, voelde me helemaal verlamd door paniek en angst met als gevolg dat ik mijn gesprekspartner nog moeilijk kon overtuigen van mijn competenties. De week nadien werd mijn vermoeden bevestigd en kreeg ik te horen dat ze iemand hadden gekozen die meer aan de vereisten voldeed.

Mijn verlegen natuur speelt me dikwijls parten en ik vraag me af hoe ik dat overwinnen in een sollicitatiegesprek ?

Velen onder ons zullen zich voor een stukje herkennen in jouw verhaal omdat we allemaal wel eens heel zenuwachtig zijn geweest voor het interview voor de job van ons leven. Je weet immers maar nooit dat ze jou net die vraag gaan stellen waar je nooit over hebt nagedacht en waarop je helemaal niet weet te antwoorden. Het is die stress die ons tegelijk ook heel alert en wakker houdt en die ons slagvaardig maakt en gereed om te antwoorden op alle onverwachte vragen en reacties tijdens het sollicitatiegesprek. Waar jij echter over spreekt is die stress die in de plaats van te stuwen, onze slagkracht doet luwen. Als je van nature verlegen bent, zal je waarschijnlijk in dergelijke situaties altijd wat zenuwachtig zijn, daar kan je op korte termijn weinig aan veranderen. Wat je wel kan doen om je stressniveau wat te laten zakken, is je degelijk voorbereiden op het gesprek. Zo kan je bijvoorbeeld een inventaris of overzicht maken van jouw competenties, je verworven kennis, de waarden die je nastreeft in je werkomgeving en je talrijke kwaliteiten. Een dergelijk inzicht helpt je vlot te antwoorden op een hele reeks klassieke vragen. Best oefen je sommige antwoorden vooraf in door ze een beetje uit het hoofd leren. Kijk bijvoorbeeld op de verschillende jobsites op het internet naar vaak gestelde en gemakkelijk voor te bereiden sollicitatievragen. Probeer je zenuwen niet te verdringen als iets dat “niet mag zijn” maar gebruik ze als een energierijke bron tijdens je toekomstige gesprekken. En dankzij een grondige voorbereiding kan je jezelf beter concentreren op je houding, je zenuwen en het contact tussen jou en je gesprekspartner. Hierdoor zal je jezelf voortaan zeker beter kunnen “verkopen” tijdens je toekomstige sollicitatiegesprekken.

Veel succes!