Leven met een moeilijke baas

Leren werken met een moeilijke baas

Om met de deur in huis te vallen: mijn baas is volstrekt onvoorspelbaar. We peilen iedere ochtend hoe zijn pet staat en soms is hij extreem vrolijk en dan is hij weer bot en humeurig. En afhankelijk van zijn humeur prijst hij ons de hemel in of breekt hij ons volledig af. Een project voorstel dat de ene dag op gejuich wordt onthaald, kan de andere dag hooguit een twijfelachtige “mmmmm” van hem krijgen. Dat is niet alleen heel onprettig en frustrerend om te werken maar ook onprofessioneel en inefficiënt. Ik wil er iets aan doen maar weet niet goed wat – zonder brokken te maken en mijn eigen positie in gevaar te brengen. Onze baas staat immers hogerop in het bedrijf goed aangeschreven. En alle communicatie van mijn kant moet in principe via hem verlopen; ik kan niet op eigen houtje gaan aankloppen bij iemand boven hem.

De situatie die je beschrijft is inderdaad delicaat en komt spijtig genoeg vaak voor. Soms kan dergelijk gedrag als “pesten” worden omschreven. Ga gerust eens kijken op www2.vlaanderen.be/personeelsbeleid/spreekbuis; je krijgt er aan de hand van vragen en antwoorden een klare kijk op wat “pestgedrag” juist inhoudt en welke wettelijke procedures ervoor in het leven werden geroepen. In minder extreme situaties, is het misschien interessant om je gedurende een tijd te focussen op hetgeen je WEL bij je baas kan beïnvloeden ipv je te ergeren aan hetgeen waarschijnlijk niet zo dadelijk zal veranderen, nl zijn humeurig gedrag. We hebben daarom voor jou de volgende tips: als je hem iets uitlegt, doe het bondig, overzichtelijke en goed voorbereid, bevestig schriftelijk afspraken zodat er geen twijfel kan ontstaan, toon soms begrip voor de slechte bui, dat kan wonderen doen, stel steeds een mogelijke oplossing voor wanneer je een probleem voorlegt en soms kan je ook beroep doen op indirecte manieren van communicatie zoals email en de secretaresse. Maar als de situatie echt onhoudbaar blijft, raden we je aan om met je collega’s te overleggen om samen hogerop te gaan met een voorstel om een oplossing te vinden.

Succes!