Ongewenste intimiteiten

Mijn contract van bepaalde duur liep vorige maand af en ik zit nu thuis te bekomen van mijn laatste werkervaring. Mijn contract werd niet verlengd omdat ik “schuldig” werd bevonden aan het aanzetten tot ongewenste seksuele intimiteiten. Een collega kon immers zijn handen niet thuis houden en na diverse mislukte pogingen om hem duidelijk te maken dat ik met zijn gedrag niet akkoord ging, ben ik naar de baas gestapt. Gevolg van mijn actie was dat de kerel uiteindelijk zijn ontslag heeft gekregen en ik mocht blijven. Maar stilaan is de sfeer op de afdeling beginnen veranderen en hebben de kwade tongen het pleidooi gewonnen. Het verdict : ik kleed me te uitdagend waardoor ik mee verantwoordelijk ben voor de losse handjes van de collega. Ik zit met mijn handen in het haar en vraag me af wat de beste reactie zou zijn geweest en geraak er maar niet uit. Ik voel me ook onzeker naar de toekomst toe. Graag jouw advies!!

Karen

Beste Karen,

Inderdaad een zeer frustrerende situatie die zich spijtig genoeg vandaag de dag nog regelmatig voordoet. Wat je stijl van kleding ook is, het blijft een individuele keuze en recht om je te kleden volgens je persoonlijke smaak en je eigen persoonlijkheid. Een aantrekkelijke look kan NOOIT een uitnodiging zijn voor iemand om je aan te raken als jij dat niet wil. Als je op een duidelijke manier kenbaar hebt gegeven dat zijn gedrag jou niet aanstond, vind ik dat je jezelf niets te verwijten hebt. Het gebeurt regelmatig dat de omgeving het slachtoffer dan opeens ook mededader maakt. Ondanks de belangrijke initiatieven op wettelijk vlak (zie www.meta.fgov.be en zoek naar “ongewenst seksueel gedrag”), blijven dergelijke situaties op zich heel vervelend en uiterst delicaat om “juist” aan te pakken.

Ik blijf erbij dat je moedig hebt gehandeld en ondanks de spijtige afloop, ben je trouw gebleven aan je waarden en normen. Wat de toekomst betreft, raad ik je aan om gewoon jezelf te blijven en je dus zeker niet te gaan aanpassen. Kijk misschien bij een volgende sollicitatie of jouw persoonlijkheid (en dus ook je stijl) overeenkomt met die van je toekomstige collega’s en de bedrijfsfeer. Dit alleen al kan voor jou een belangrijk selectiecriterium zijn. Zo zal bijvoorbeeld de dresscode in een advocatenkantoor klassieker en strikter zijn dan in de reclamewereld; aan jou om uit te maken waar je jezelf het beste thuis voelt.

Veel succes in je nieuwe baan!